top of page

Termín pôrodu - je presný?

Updated: Jul 20, 2021

Na tehotenskom teste sa ukážu dve čiarky, objednáte sa u svojho gynekológa, ktorý potvrdí vaše tehotenstvo, vystaví tehotenskú knižku a zapíše do nej ten magický dátum, predpokladaný termín pôrodu. A od tejto chvíle ho máte červeným vysvietený vo svojej mysli.

Tehotenský test, dve čiarky, som tehotná

Keď sa tento termín začne blížiť, začnete sa viac sledovať, ste opatrnejšia, chystáte si veci do pôrodnice. A potom ten termín nastane a... nič. Nič sa neudialo, žiaden pôrod nezačal, cítite sa stále rovnako. Prejde prvý, druhý deň, týždeň, doktor vám začne rozprávať o rizikách a ponúkne vám vyvolanie pôrodu.


Alebo môže nastať iný scenár. Máte dva týždne do termínu a v jedno pekné popoludnie vám odtečie plodová voda alebo začnú prichádzať pravidelné vlny a pôrod sa pomaličky rozbieha.


V obidvoch prípadoch vám daná situácia môže spôsobiť stres, následne vyplavovanie adrenalínu a vaša predstava o vysnívanom pokojnom a prirodzenom pôrode sa začne rozplývať. Ste nervózna, prejaví sa úzkosť, nedokážete sa uvoľniť, svaly ostanú stiahnuté a prichádza bolesť a strach. Odtiaľto už väčšinou niet cesty späť. A tak sa vráťme na začiatok a poďme tomu predísť.


Vymeňte slovo termín za čas alebo mesiac

Termín pôrodu má rozhranie celého jedného mesiaca - 35 dní. Teda plus / mínus dva týždne okolo dátumu v tehotenskej knižke sú úplne v poriadku. Pôrod je považovaný v plnom termíne od 37. do 42. týždňa tehotenstva. To znamená, že keď ste 7 dní po PREDPOKLADANOM termíne, neprenášate. A keď ste 12 dní pre týmto termínom, neporodili ste predčasne.


Neupínajte sa na presný dátum

Zostaňte uvoľnená a v kľude. Len 5% bábätiek sa narodí na vypočítaný termín pôrodu. Až 95% sa narodí v priebehu dvoch týždňov pred alebo po ňom. Na výpočet približného termínu pôrodu sa používajú rôzne metódy, ale žiadna nie je 100% -ná. Najspoľahlivejšia metóda, ktorú môžete použiť a vďaka ktorej budete pokojná a vyrovnaná, je dôvera vo svoje dieťatko.


Používajte afirmácie

Ak sa neviete uvoľniť a na vypočítaný termín pôrodu sa veľmi fixujete, použite afirmačné kartičky, vďaka ktorým si budete stále opakovať, že vaše dieťatko príde v správnom čase a nakoniec tomu uveríte. :)

Šťastný pôrod, šťastná mama, šťastné dieťa

Bábätko cíti dôveru, ktorú doňho vložíte a tiež zostane pokojné. Bude vedieť, že sa nemá kam ponáhľať a má čas, ktorý potrebuje, kým bude pripravené prísť na tento svet.

Recent Posts

See All
bottom of page