top of page

Mužská plodnosť - ako sa vyšetruje?

Ak sa už nejaký čas s partnerom snažíte otehotnieť a dve čiarky na tehotenskom teste stále neprichádzajú, automaticky začneš googliť, kde môže byť problém. Máš načítané všetky ženské diagnózy, možné komplikácie, odsledovaný svoj cyklus, naučila si sa počítať plodné a neplodné dni... Ale na počatie ste dvaja, a preto by sa mal dať vyšetriť aj tvoj partner.


Ak sa rozhodnete obaja podstúpiť základné vyšetrenia, pustili ste sa do náročného a zdĺhavého procesu. Nebudem ti tu klamať, je to záťaž psychická aj fyzická a nie vždy ti bude veselo, skôr príde únava, vyčerpanie, možno aj slzy a smútok. No stále ste v tom dvaja a vzájomná podpora je najviac.

NEPLODNÝ PÁR

V tomto článku ti priblížim vyšetrenia, ktoré čakajú tvojho partnera.


1. Anamnéza

Ide o prvé a základné vyšetrenie, rozhovor s lekárom o zdravotnom stave, životnom štýle a sexuálnom živote partnerov. Hanba tu nie je namieste, pripravte sa na otvorený rozhovor, nič nezamlčiavajte, ani neprikrášľujte, lekár už zo zistených informácií bude vedieť, s ktorými vyšetreniami začať.


2. Fyzické vyšetrenie

Pre väčšinu mužov to nie je príjemný zážitok. Ale, povedzme si narovinu, nutný a v tomto prípade bežný. Patrí sem vyšetrenie močopohlavných orgánov, zhodnotenie sekundárnych pohlavných znakov, digitálne rektálne vyšetrenie, vyšetrenie pohmatom (veľkosť, konzistencia semenníkov, varikokéla...). Vyšetrenie vykonáva urológ.


3. Spermiogram

Keď ho partner absolvuje a dostanete do ruky výsledok, môžete byť veľmi zmätení. Veľa čísel, značiek, skratiek... Spermiogram je makroskopické a mikroskopické posúdenie vzorky ejakulátu - hodnotí sa objem, pH, počet spermií, pohyblivosť a morfológia podľa kritérií WHO. Odber by sa mal vykonávať po 2-5 dňovej pohlavnej abstinencii, ale to vás už v centre inštruujú a povedia ako sa máte pripraviť.


Tu je rýchly prehľad normálnych hodnôt spermiogramu podľa WHO:

  • objem ejakulátu >1,5ml

  • pH 7,2 - 8,4

  • koncentrácia spermií minimálne 15 miliónov spermií / ml

  • celková pohyblivosť spermií minimálne 40% pohyblivých

  • počet progresívne sa pohybujúcich spermií > 32%

  • počet morfologicky normálnych spermií > 4%

  • vitalita spermií (živé spermie) > 58%

Tieto hodnoty sú spodné referenčné, všetko pod ne môže byť problém.

SPERMIOGRAM

4. Hormonálny profil

Vyšetria sa hladiny hormónov, ktoré ovplyvňujú plodnosť, napríklad hypotalamo - hypofýzového komplexu, gonadálnych hormónov nadobličiek a štítnej žľazy (pr.: FSH, LH, testosterón, prolaktín, kortizol, TSH, fT3...).


5. Genetické vyšetrenie

Ordinuje sa len na základe výsledku spermiogramu pri niektorých diagnózach alebo ak sa v rodinnej anamnéze vyskytla nejaká forma genetickej záťaže.


6. Ultrazvukové vyšetrenie

Klasické sono vyšetrenie pohlavných orgánov: semenníkov, prostaty, semenných vačkov.


7. Imunologické vyšetrenie

Zisťuje sa prítomnosť protilátok proti spermiám.


8.Funkčné testy spermií

Tieto testy lekárom pomôžu určiť najvhodnejšiu metódu asistovanej reprodukcie.


Vyzerá to hrozne a je to beh na dlhú trať. Ale vôbec nemusí prísť ku všetkým týmto vyšetreniam. Problém sa môže odhaliť už pri spermiograme alebo vstupnom pohovore a lekár určí len vyšetrenia, ktoré majú zmysel.


Ak sa už pustíte touto cestou, paralelne si nájdite veci, ktoré vás oboch budú tešiť a odvedú vaše myšlienky iným smerom, nech sa snaženie o bábätko nestane manuálnou prácou. Kľudne si nájdite aj nejakú formu terapie, nemusí to byť len psychológ, ale aj cvičenie, umenie, knihy... čokoľvek, pri čom sa budete cítiť dobre a vyváži to negatívne pocity a myšlienky počas vyšetrení.


A viem, že to je ťažké, ale skúste si milovanie stále užívať.

bottom of page