top of page

(Ne-) návštevy v šestonedelí

Updated: May 27, 2021

A je to tu, pôrod máte za sebou, tešíš sa zo svojho bábätka a… zvykáte si na seba. Hľadáte si spoločný rytmus, učíš sa kojiť, prebaľovať, kúpať, uspávať, prezliekať. Stále dookola, vo dne, v noci. Pravdepodobne si nevyspatá, hormóny s tebou zmietajú, si plná lásky, eufórie a o dve minúty plačeš a rúčaš sa, si ešte ubolená a ak si mala nejaké pôrodné zranenia, stále bolia a hoja sa. Hľadáš systém, ako sa aspoň trochu vyspať, umyť si vlasy, urobiť niečo na jedenie. A do toho ti zvoní telefón a kamoška / sesternica / teta / svokra (doplň podľa seba) ti oznamuje, že vás príde pozrieť.

Šestonedelie alebo po pôrode u nás doma
Ja a náš synček v šestonedelí

Dnes sa veľmi veľa hovorí o tehotenstve, pôrode, starostlivosti o novorodenca, ale veľmi málo sa spomína starostlivosť o novopečenú maminku. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že obdobie šestonedelia bolo pre mňa veľmi náročné. Život sa mi obrátil naruby a keďže som bola maminkou prvýkrát, netušila som, do čoho idem. Vôbec som neprežívala eufóriu a neužívala som si začiatok svojho materstva. Bola som zmätená, unavená, vyčerpaná a cítila som sa prehliadaná a odsunutá na poslednú koľaj. Vedela som, že veľa pozornosti sa po pôrode bude sústrediť na naše dieťatko, hlavne, keď prišlo po 7 rokoch čakania a v čase, keď sme v to už ani nedúfali. Ale netušila som, že mne sa neujde pozornosť žiadna. Ešte prvý týždeň, keď zostal doma môj manžel a druhý, keď bola s nami moja mamina, to bolo ok. Ale potom, keď som zrazu zostala sama, všetko to na mňa spadlo. A posledné, po čom som túžila, boli návštevy. Ale viete, jedna vec je, čo cítim a druhá, čo hovorí hlava a všetky zažité vzorce: “Nepatrí sa povedať nie, nemôžem predsa odmietnuť ohlásenú návštevu, nemôžem návštevu po pol hodine vyhodiť, nemôžem ich odmietnuť už tretíkrát…”


A dnes by som to urobila úplne inak! Tak nech sa páči, poučte sa z mojich chýb a nechajte sa inšpirovať. Prípadne, tento článok prepošlite celému svojmu telefónnemu zoznamu hneď ako sa vaše dieťatko narodí :).


Do pôrodnice len na pozvanie

Akokoľvek blízki, ľudia by do pôrodnice nemali chodiť blahoželať, pokým nedostanú výslovné pozvanie rodičov a hlavne matky. Pôrod a nasledujúcich pár dní sú tak intímne, že by mali byť výsadou nových rodičov. A len ak sa oni rozhodnú, že sa chcú s týmito okamihmi podeliť, môžete sadnút do auta a zaklopať na dvere pôrodnice.


Žiadne prekvapenia, na návštevu len so súhlasom

Obdobie šestonedelia je veľmi náročné, psychicky aj fyzicky. Preto, ak sa chystáte na návštevu, nikdy nie neohlásene! A neurážajte sa, ak dostanete zamietavú odpoveď, dokonca aj bez vysvetlenia. Maminka má plné právo odmietnuť akékoľvek stretnutia a nemusí k tomu udávať dôvod. Nie je proste nie, hotovo, ozve sa, keď na to budú pripravení. A toto platí pre všetkých, naozaj všetkých, aj keď ste mama, svokra, sestra, brat, najlepšia kamoška alebo brata otca koňa voz. Maminka väčšinou kojí 24/7, bábätko sa zoznamuje so svetom a potrebuje len svojich rodičov a ocko si zvyká na novú rolu vo svojom živote a pravdepodobne sa roztápa pri každom pohľade na svoju novú rodinu a chce si s nimi užívať každú sekundu, ktorú môže.


Doneste jedlo a postarajte sa o seba sami

Keď ste sa už dohodli na termíne návštevy, nenoste ako dary hlúposti, žiadne sošky, či “vtipné” tričká alebo zástery. Doneste jedlo! Áno, domáce navarené jedlo. Dobre, poteší aj donáška z ázijskej reštiky, ak ju maminka miluje. No postačia aj obyčajné palacinky alebo polievka. Mamka má pravdepodobne dosť iných starostí a jedlo je väčšinou to posledné, na čo myslí. Určite ju poteší teplá domáca strava. A otecka na millión percent tiež :).

Nečakajte, že v obývačke bude prestretý stôl, chlebíčky, koláč a chladené šampanské. Ak máte chuť na chlebíčky, pripravte ich, ak na koláč, prineste si ho upečený, ak na kávu, uvarte si ju a ak na šampanské, kúpte ho po ceste a iniciatívne rozlejte hneď po príchode.

Stravovanie v tehotenstve a šestonedelí

Pomôžte v domácnosti

V žiadnom prípade nekomentujte plný kôš na pranie, neožehlenú bielizeň, neumytý riad alebo nepovysávanú podlahu. Ak tieto veci vidíte, je pravdepodobné, že sa rodina ešte vylaďuje a proste to nestíhajú, lebo buď sa starajú o nového člena alebo dospávajú spánkový deficit. Rovno sa ponúknite, že to urobíte. Skladať bielizeň sa dá aj pri rozhovore v obývačke, žehliť tiež. A môžete sa s maminkou dohodnúť aj na pravidelnej pomoci. Som si istá, že väčšina šestonedeliek to ocení a bude vám veľmi vďačná.


Darčeky, darčeky, darčeky

Ako som písala vyššie, najlepší darček je jedlo. Ale ak predsalen nechcete prísť s prázdnymi rukami, doneste niečo praktické, napríklad plienky, vlhčené utierky, bavlnené plienky, bodynko pre bábätko. Ideálne sa rovno rodičov opýtajte, čo by im v tejto situácii pomohlo a čo by potrebovali.

Ak je v rodine už staršie dieťa, nezabudnite aj naňho, tiež je preň táto situácia úplne nová a náročná a ak by sa naň zabudlo, mohlo by byť veľmi smutné a zranené.

A áno, kytica kvetov vždy poteší.

Darčeky pre bábätko (novorodenca)

Hygiena

Nielen v aktuálnej situácii, všeobecne je dôležité dodržiavať hygienu pri návšteve bábätka. Hneď po príchode si umyte a vydezinfikujte ruky. Keď sa nám narodil syn, o korone netušili ešte ani Číňania a ja som mala po celom byte rozložené pumpičkové fľašky s dezinfekčným gélom a až hystericky som dbala na to, aby ich každý, kto prišiel, používal :). Rovnako si nedávajte žiadnu kozmetiku s výraznou vôňou, ani parfém. Bábätkám to prekáža, nie sú na to zvyknuté, môže ich to rozrušiť alebo dokonca môže ich jemná pokožka na to zareágovať. Môj syn nezniesol žiadnu parfumovanú kozmetiku do svojich 2 rokov, o voňavke ani nehovorím, to začal rovno kričať, keď som mala pokus dať si ju. Stále mi hovoril, že smrdím, keď som si niečo na seba dala. Tak som používala len výnimočne esenciálne oleje do telového mlieka alebo ako parfum, keď sme niekam išli.

Neberte bábätko na ruky

Novopečené maminky sú veľmi háklivé, ak im niekto berie dieťa. Ak si chcete chvíľku bábätko ponosiť, opýtajte sa. A zase opakujem, akceptujte nie a neurážajte sa. Ak vám maminka dovolí vziať si jej poklad na ruky a predsalen vidíte, že sa pri tom necíti komfortne, stále vás pozoruje a mykne ju pri každom pohybe, vráťte jej dieťatko do náručia, aj tak sa tam bude cítiť najlepšie a maminka bude spokojná a kľudná.


Nepohoršujte sa pri dojčení

Ak si neželáte vidieť, ako maminka kojí svoje dieťa, odíďte z miestnosti a počkajte, kým vás zavolajú späť. Neočakávajte, že oni pôjdu do spálne, aby ste sa vy necítili nepríjemne. Buďte ohľaduplní a nedovoľte, aby sa maminka cítila zle vo vlastnom byte.

Dojčenie, kojenie

Nebuďte dlho

Ak ste neprišli na týždennú výpomoc, nezdržiavajte sa dlho. Maminka aj bábätko sa rýchlo unavia a snažia sa nájsť svoj režim, dvojhodinové vysedávanie im pravdepodobne nebude vyhovovať a začnú sa cítiť nepríjemne, maminka bude unavená a bábätko začne plakať a bude podráždené. Nebojte sa, o pár týždňov - mesiacov sa všetko utrasie a maminka bude vyhľadávať stretnutia a rozhovory, aby sa necítila sama.


V tomto období je najdôležitejšia maminka a jej bábätko. Deväť mesiacov sa jej telo menilo a pripravovalo na pôrod, teraz potrebuje veľa týžďnov, aby sa vrátilo do pôvodnej formy. A rovnako jej psychika potrebuje čas, aby spracovala novú životnú situáciu a vyrovanala sa s ňou. Jej hormóny sú teraz ako na horskej dráhe a každú minútu sa jej nálada mení. Nie je to jednoduché ani pre ňu, zmieta to s ňou a častokrát aj podkopáva vieru v seba samú. Môže sa cítiť zranená, osamotená a vyčerpaná. Zvládla neuveriteľnú vec, priviedla na svet nový život, zaslúži si oddychovať, liečiť sa, naberať novú silu, mala by byť “opečovávaná” (prepáčte, neviem nájsť slovenský ekvivalent :)), obdivovaná a nosená na rukách. Dávajte jej pozornosť, lásku a svoj čas. To platí hlavne pre partnera.

Čerstvý otec a šestonedelie
Môj manžel s naším synom

Tento článok ukončím mojím osobným príbehom. Môj manžel bol počas môjho šestonedelia úžasný, pomáhal mi so všetkým, vstával v noci k malému… ale po prvom týždni už pracoval a v tom čase mal plnú sezónu, takže z domu chodil okolo 6tej ráno a domov okolo 19-20tej večer. Cítila som sa veľmi osamelo a opustene. Jeden deň prišiel domov skôr, veľmi, veľmi som sa tešila a keď sme ležali v obývačke všetci traja na gauči, zrazu sa prestal mojkať s naším synčekom, otočil sa ku mne a povedal: “A teraz sa ideme trošku venovať maminke!” Ja som sa cítila ako kráľovná, bola som šťastná ako keď ma prvýkrát pobozkal, rozžiarila som sa a podľa mňa som v tom momente aj zakvitla :D Pamätám si to ako dnes, bol to pre mňa veľmi silný moment, aj keď vyzerá úplne obyčajne a jednoducho. Myslím, že ho budem mať pred očami navždy a navždy budem cítiť tú radosť a lásku, ktorú som cítila vtedy.

Recent Posts

See All
bottom of page