top of page

Prenášanie: pôrod po termíne

Termín pôrodu už uplynul a ty si stále tehotná. Viem, prenášanie môže byť frustrujúce. Ale skús sa netrápiť, prekročenie termínu pôrodu je bežné a vo väčšine prípadov neznamená problém. Tu je niekoľko vecí, ktoré by si mala vedieť:


  • Priemerná dĺžka tehotenstva je približne 40 týždňov, ale za normálne sa považuje 37 až 42 týždňov. Iba približne 5 % žien porodí vo vypočítanom termíne.


  • Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa pôrod nemusí začať v termíne. Dieťatko nemusí byť v optimálnej polohe, hladina hormónov, ktoré spúšťajú pôrod, ešte nemusí byť dostatočne zvýšená alebo tvoje telo a bábätko jednoducho nemusia byť pripravené. Vyskúšaj chôdzu, milovanie, stimuláciu bradaviek alebo iné prirodzené metódy na podporu pôrodu, ale nemaj pocit, že si urobila niečo zlé. Niekedy naše deti a naše telá jednoducho pracujú podľa vlastného harmonogramu!


  • Po 41. alebo 42. týždni tvoj lekár bude pravdepodobne chcieť teba a dieťa pozorne sledovať a môže odporučiť vyvolanie pôrodu. Pri vyvolávaní sa používajú lieky na spustenie kontrakcií a lekár môže navrhnúť aj prasknutie plodovej vody. Nie je to vždy ideálne riešenie, ale v niektorých prípadoch to môže byť nevyhnutné. Prediskutuj so svojím lekárom, dulou, pôrodnou asistentkou alebo lektorkou predpôrodnej prípravy (alebo aj so všetkými) výhody a nevýhody, hľadaj informácie, aby si sa dokázala rozhodnúť čo najlepšie. Pokojne konzultuj aj s viacerými lekármi a počúvaj svoju intuíciu.

prirodzené metódy spustenia pôrodu

Alternatívne metódy vyvolania pôrodu


Existujú niektoré prirodzené alternatívy, ktoré môžeš vyskúšať pred medicínskym vyvolaním pôrodu.

  • akupunktúra

  • homeopatia

  • éterické oleje

  • bylinné prípravky

Môžu pomôcť stimulovať pôrod jemným spôsobom. Nie vždy fungujú, ale stoja za vyskúšanie, ak sa chceš vyhnúť indukcii pôrodu.


6 prírodných spôsobov, ako prirodzene vyvolať pôrod


Poďme si povedať o prirodzených metódach vyvolania pôrodu viac.


1. Pohyb a cvičenie: Prechádzky, cvičenie na fitlopte a jemná joga alebo strečing sú skvelé spôsoby, ako sa udržať v kondícii počas posledných týždňov tehotenstva. Pohyb pomáha uvoľniť panvové svaly a podporuje bábätko, aby sa dostalo do optimálnej pôrodnej polohy. Cvičenie tiež uvoľňuje endorfíny, ktoré môžu spustiť kontrakcie.


2. Akupunktúra: Akupunktúra zahŕňa zavádzanie tenkých ihiel do určitých bodov na tele. Ak ju počas tehotenstva vykonáva licencovaný odborník, je veľmi bezpečná. Akupunktúra môže pomôcť vyvolať pôrod, spustiť kontrakcie, vyrovnať energiu a uvoľniť panvu.


3. Čaj z listov maliníka: Tento bylinný čaj sa už po stáročia používa na tonizáciu maternice pri príprave na pôrod. Predpokladá sa, že zlúčeniny v listoch červenej maliny pomáhajú stimulovať kontrakcie. Niektoré štúdie však nie sú jednoznačné, preto sa vyhni konzumácii väčšieho množstva. V užívaní pokračuj aj v šestonedelí.


4. Ricínový olej: Ricínový olej je prírodné preháňadlo, o ktorom sa hovorí, že môže stimulovať črevá a maternicu k sťahom. Požitie ricínového oleja však môže spôsobiť nevoľnosť a kŕče, preto túto metódu skúšaj len pod dohľadom lekára alebo pôrodnej asistentky.


5. Stimulácia bradaviek: Jemné masírovanie alebo cucanie bradaviek uvoľňuje oxytocín, hormón zodpovedný za spúšťanie kontrakcií počas pôrodu. Stimulácia bradaviek je veľmi prirodzený spôsob vyvolania pôrodu a navyše je aj veľmi príjemná.


6. Esenciálne oleje: Niektoré esenciálne oleje, ako napríklad šalvia lekárska, jazmín, mäta pieporná, levanduľa a škorica obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť pri vyvolávaní pôrodu. Niekoľko kvapiek oleja môžeš pridať do teplého kúpeľa, použiť v difuzéri alebo zriedený aplikovať na pokožku. Oleje vždy rieď so základovým olejom.


Tvoje bábätko nakoniec príde na svet, neboj sa. Príde, keď bude pripravené. Nezabudni zostať pozitívne naladená, relaxovať a užívať si čas pred príchodom tvojho dieťatka. Posledné dni tehotenstva budú za tebou skôr, ako sa nazdáš!


Recent Posts

See All
bottom of page