top of page

Pravda o vypadávaní vlasov po pôrode (a čo s tým môžete urobiť)


vypadávanie vlasov

Posledná vec, ktorú potrebuješ ako novopečená maminka riešiť je vypadávanie vlasov. Ale častokrát to tak prekvapí a vydesí, že dostaneme reálne obavy, či nám niečo na hlave zostane. Pre mnohé ženy je výrazné vypadávanie vlasov niekoľko mesiacov po pôrode úplne normálne a nie je dôvod na znepokojenie. Hormonálne zmeny v tvojom tele, ktoré spôsobili, že vlasy počas tehotenstva rástli rýchlejšie a hustejšie, sa teraz obracajú a spôsobujú, že časť týchto vlasov vypadáva. Nepodliehaj však panike - do prvých narodenín tvojho dieťatka sa tvoje vlasy vrátia do normálu.


Ako vypadávanie vlasov ovplyvňuje stres


Najdôležitejšie je nestresovať sa (čo sa ľahšie povie, ako urobí, ja viem!). Stres však môže situáciu len zhoršiť. Tvoje telo prešlo obrovskými zmenami a zvládnuť nového človiečika je dosť náročné. Buď na seba jemná a vedz, že toto vypadávanie vlasov je len dočasné. Aj ja som z toho mala paniku. Na fotke hore vidíš, aká hriva mi narástla počas tehotenstva. No to, čo sa začalo diať 3 mesiace po pôrode bolo ako horor s názvom "vlasy útočia" :). "Zamorila" som celý byt a keď som sa pri sprchovaní česala, mala som reálne obavy, že ostanem plešatá.


Čo robiť proti vypadávaniu vlasov po pôrode


Ak chceš minimalizovať padanie vlasov, používaj jemný šampón a kondicionér, prípadne špeciálny na posilnenie vlasov. Vlasy si umývaj maximálne každý druhý deň, pretože príliš časté umývanie môže vysušiť pokožku hlavy aj vlasy. Ak môžeš, používaj masky a séra na vlasy alebo bezoplachové kondicionéry, aby si udržala vlasy hydratované. Obmedz používanie fénu, kulmy a žehličky, ktoré môžu spôsobiť lámanie vlasov. Masíruj si pokožku hlavy prírodnými olejmi, ako je kokosový, arganový alebo ricínový olej, 2 - 3-krát týždenne, aby si stimulovala rast vlasov. Pomôže aj obyčajná lopúchová alebo brezová voda za pár Eur. Ja som sa nakoniec rozhodla pre ostrihanie, vlasy som skrátila po plecia hlavne preto, aby sme ich naozaj nemali po celom byte a nemusela som denne vysávať.


Tehotenské vitamíny a podporia zdravia po pôrode


Nezabudni pokračovať v užívaní prenatálnych vitamínov, najmä biotínu, vitamínu E a železa, ktoré podporujú zdravie vlasov. Jedz vyváženú stravu s dostatkom bielkovín, napríklad z rýb, vajec, orechov a fazule. Pi veľa vody, aby si udržala telo a vlasy hydratované. Ľahké cvičenie, ako napríklad chôdza alebo joga, môže tiež pomôcť zmierniť stres a podporiť cirkuláciu vo vlasových folikuloch. Ja nedám dopustiť na tekutý Keratín od DuoLife. Nezabránil padaniu vlasov, tie zadržané v tehotenstve proste musia vypadnúť, ale výrazne ich posilnil a podporil rast nových. Už po mesiaci užívania som mala na preriedených kútoch nové chumáče krátkych vláskov.


Ak oň máš tiež záujem, kontaktuj ma, pošlem ti link, kde sa môžeš zaregistrovať a objednávať si ho s 25%-nou zľavou. Alebo ťa môžem nakontaktovať na kočku, ktorá takto pomohla mne a rada ti vysvetlí info aj o iných vitamínoch a možnostiach ako podporiť svoje telo a zdravie po pôrode -> napíš mi na alexandra.gulic@gmail.com alebo správu na sociálnych sieťach.


tekutý keratín

Sústreď sa na krásne veci


Snaž sa toľko nesústrediť na samotné vypadávanie vlasov - tvoje dieťatko sa mení a rastie každý deň a tento výnimočný spoločný čas bude rýchlo plynúť. Rob veľa fotografií a váž si tieto okamihy. Skôr než sa nazdáš, tvoje vlasy sa vrátia do normálu... ale tvoje dieťa už nebude také malé! Zostaň pozitívne naladená, požiadaj ostatných o pomoc, keď ju budeš potrebovať, a buď k sebe láskavá. Aj toto je len obdobie a prejde :).


Nové mamičky toho majú veľa a vypadávanie vlasov po pôrode je len malou komplikáciou. Pamätaj, že nie si sama a tvoje telo sa stále zotavuje zo zázraku pôrodu.


Sústreď sa na to, na čom skutočne záleží - na tvoje krásne dieťatko, na tvoje vlastné zdravie a starostlivosť o seba. Zvyšok už pôjde sám.

42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page