top of page

Praktické rady, ako zvládnuť šestonedelie v pohode

Šestonedelie je čas na oddych. Viem, že to znie šialene a neuveriteľne. :) Ale to len preto, že na takýto prístup nie sme zvyknuté. V západnom svete sa čas po pôrode nijak zvlášť nepopisuje, len tušíme, čo sa vtedy deje, čo by sme asi mali robiť s bábätkom, informácie sú väčšinou okresané na fyzické záležitosti. A to je obrovská chyba! Tento čas je až posvätný a rovnako ako sa venuje pozornosť novému človiečikovi, mala by sa aj novej maminke.


Čo po pôrode prežíva maminka

Časopisy, internet a knihy sú plné sladkých vyznaní, ako novopečené mamy prežívajú najkrajšie obdobie svojho života. Vďakabohu, ak k nim patríš. Ale ono to takto aj nemusí byť. Určite si šťastná, že je tvoje dieťatko už s tebou, ale zároveň môžeš byť veľmi zmätená. Hormóny si s tebou robia čo chcú, v jednu chvíľu sa radostne smeješ a v druhú to vyzerá, že vyplačeš rieku a vlastne vôbec nevieš, prečo. Tvoje telo ani zďaleka ešte nie je vo forme ako pred tehotenstvom a navyše sa teraz cítiš taká nedefinovateľne prázdna. Si unavená a nevyspatá. To kojenie nie je také ízy-pízy ako všetci tvrdili a vôbec to nejde samo. Nič nestíhaš a nevieš si zorganizovať čas. Čistíš sa po pôrode, si obalená vložkami a vôbec sa necítiš krásne a pohodlne. A pozeráš sa na to malé stvorenie v postieľke a nechápeš. Áno, mám rada svoje dieťa, ale teda neprichádza žiadny nával eufórie a dychberúcej lásky, máš pocit, že sa pozeráš na nového spolubývajúceho a snažíte sa zvyknúť si na seba. A úplny zlatý klinec je, že máš z toho všetkého obrovské výčitky svedomia...


Tak aj takto to môže vyzerať a aj toto sa môže odohrávať v hlave a duši novej maminky.


baby blues

Žena po pôrode = kráľovná

Počas šestonedelia má maminka oddychovať, zvykať si na seba s bábätkom a venovať sa výlučne sebe a svojmu dieťatku. Zaslúžiš si pozornosť, lásku a pochopenie. Určite potrebuješ objatie, láskavé slová, niekoho, koho môžeš chytiť za ruku a komu sa môžeš bez strachu vyrozprávať. Vôbec to nemusí byť jedna osoba. Lebo to je aj na jedného partnera riadna nálož. Máš čo najviac oddychovať, spať, výživne jesť a naberať nové sily. Tehotenstvo a pôrod vyčerpali nielen tvoje telo, ale aj dušu a práve obdobie šestonedelia má byť vyhradené pre tvoju regeneráciu a načerpanie síl na ďalšie náročné mesiace.


Šestonedelie v praxi

V dnešnej dobe, keď sa všetci niekam ponáhľame, chceme stihnúť milión vecí a byť dokonalí, je veľmi náročné uvedomiť si, že v tomto období treba spomaliť, delegovať a vedieť požiadať o pomoc. Ak by sme chceli mať uprataný byt, každý deň čerstvo navarené, splnené manželské povinnosti, byť hneď v predtehotenskej forme, starať sa dokonale o svoje dieťatko, nedajbože ešte aj pracovať, museli by sme byť ako drak, minimálne trojhlavý a s desiatimi rukami a ešte by mal deň mať aspon 72 hodín, z ktorých by náš drobec spal minimálne polovicu. Let it go. Stop, zastav sa, ľahni si so svojím bábätkom do postele a pospi si. Povysávať môže manžel, mama, susedka, kamarátka alebo si na pár týždňov zaobstarajte pani, ktorá raz týždenne uprace celý byt. Navariť tiež môže niekto iný alebo si bez hanby objednaj pravidelnú stravu aspoň v pracovné dni, keď si sama. A myslím komplet stravu, od raňajok až po večere a nezabudni na partnera. :) Dnes už existujú aj firmy, ktoré majú špeciálne pripravený jedálniček pre dojčiace maminky. Nikam sa neponáhľaj, o pár týždňov všetko môžeš dobehnúť, teraz kľudne aj celý deň lež, dojči, spi, čítaj si, choď na prechádzku, na kávičku a to je všetko, NIČ VIAC NEMUSÍŠ.

V poslednej dobe sa začal šíriť trend popôrodných dúl. Úžasná práca, využi takúto pomoc. Nielenže ti pomôže, ale ťa aj vypočuje, podporí a poradí v množstve vecí.


Ako sa správať k novopečenej maminke

A ešte pár rád pre príbuznych a priateľov. Vlastne len jedna rada. :) POVZBUDZOVAŤ!

Pár, ktorý sa práve stal rodičmi nepotrebuje nevyžiadané rady ako vychovávať a starať sa o svoje dieťa, potrebujú podporu. Fandite im a dajte im to najavo. Maminke prejavujte lásku, kryte jej chrbát a oceňujte ju za to, čo a ako robí. To, že vy by ste niektoré veci urobili inak, neznamená, že že by to bolo lepšie, tak sa radšej zdržte komentárov, ak nie ste vyslovene požiadaní o radu.


Milá maminka, ak vo svojom okolí nemáš ľudí, ktorí by pre teba toto urobili, upozorni tých, čo tam sú alebo zmeň okruh známych. :)


šestonedelie

Praktické záležitosti

Poďme si ešte povedať, ako sa na šestonedelie zásobiť a čo si pripraviť. Nakúp si:

  • Vložky - klasické vatové hrubé bez krídelok, napríklad Lidie. Žiadne moderné tenké s lepivým povrchom, pravdepodobne by si sa v nich necítila najpohodlnejšie a najpríjemnejšie.

  • Kojace tričko a pyžamo - hlavne nech je pohodlné! A ideálne bavlnené alebo z iného prírodného mäkkého materiálu. Nech sa ľahko rozopína, aby si aj v polospánku len rozopla cvok, stiahla ho a mohla spať ďalej bez toho, aby ťa niečo škrtilo a omínalo.

  • Voľné tepláky / šortky / sukňu - čokoľvek, v čom sa budeš cítiť dobre a nebude ti zavadzať a nikde tlačiť.

  • Pohodlné nohavičky - na sexi spodnú bielizeň môžeš na chvíľu zabudnúť a uprednostiť bavlnené väčšie gaťky alebo popôrodné nohavičky. Oceníš, ak ťa nebude nič tlačiť a všetko bude držať na správnom mieste.

  • Papierové vreckovky - ideálne v každej izbe jedna vyťahovacia krabička. :)

  • Gumičky do vlasov - pri dojčení nie je veľká výhra, ak sú tvoje vlasy všade, ešte aj v tvári a puse tvojho dieťatka. Ideálne tiež v každej izbe jedna gumička pripravená.

  • Číslo na laktačnú poradkyňu - na stránke www.mamila.sk nájdeš zoznam poradkýň v tvojom okrese. V prípade potreby môžeš hneď volať.

  • Čaje podporujúce laktáciu - napríklad senovka grécka, fenikel, aníz, rasca, žihľava, majoránka. Zmesi pre dojčiace matky nájdeš v každej lekárni alebo drogérii, napríklad od Weleda alebo Nobilis Tilia. Zvoľ bio-verziu a sleduj, či náhodou nenafukuje bábätko.

  • Mastičky alebo oleje na ošetrenie bradaviek - pre istotu. ;-)

  • Difuzér a esenciálne oleje - nielenže ti spríjemnia toto obdobie, správne zvoleným olejom upokojíš dieťatko, pozdvihneš si náladu, vyčistíš vzduch, zvládneš prípadné prechladnutie... Viac o esenciálnych olejoch nájdeš v tomto článku.

Nezabudni, najdôležitejšie je čo najviac oddychovať a nemať žiadne výčitky svedomia!

Recent Posts

See All
bottom of page