top of page

Máriin pôrodný príbeh: VBAC

Pozitívnych pôrodných príbehov o vaginálnom pôrode po cisárskom reze (VBAC - vaginal birth after cesarean) je žalostne málo. Preto som nesmierne vďačná Majke, ktorá dovolila zdieľať ten svoj a tak podporiť všetky maminky, ktoré túžia po prirodzenom pôrode.


Mária sa ku mne dostala vďaka 21-dňovej afirmačnej výzve. Niekoľkokrát sme spolu riešili, že si veľmi želá prirodzený vaginálny pôrod aj napriek tomu, že jej prvý pôrod bol cisárskym rezom. Jej ošetrujúci gynekológ jej túto možnosť neodporúčal, aj keď Mária bola v poriadku a nemala žiadne zdravotné indikácie, prečo by nemohla rodiť prirodzene.


Odporučila som jej konzultovať to s viacerými lekármi.


A nakoniec to dopadlo takto...

(pre zachovanie autenticity a nádherných pocitov z Máriinho rozprávania, príbeh zdieľam podaný jej slovami).

VBAC

"Dobrý deň, Saška. Chcela by som sa vám veľmi pekne poďakovať za túto výzvu, vďaka ktorej som sa dostala k vášmu INSTA aj FB účtu. Hoci som výzvu nakoniec nesledovala celý čas, ako som chcela, veľakrát som si tu našla potrebné info, ale aj povzbudivé slová od vás, keď mi môj gynekológ povedal, že po sekcii určite spontánny pôrod neodporúča a mňa to vtedy veľmi zdrvilo...


Dnes už mám tretí deň od krásneho prirodzeného pôrodu, ktorý sa spustil nepravidelnými kontrakciami v piatok ráno - 3 dni pred predpokladaným termínom. Počas tohto času som stihla pobaliť kufor (na poslednú chvíľku) a môj drobec doma ho stihol vybaliť a zabaliť ešte niekoľkokrát po mne 🙈😂, poprať a vysušiť nejaké nestihnuté veci, čo išli so mnou do pôrodnice.


A okolo tretej - pol štvrtej už boli kontrakcie v pravidelných intervaloch, takže sme s manželom vyrazili na cesty. Okolo pol piatej sme boli na mieste a už to pomaličky išlo... Od príchodu som stihla využiť 2x horúcu sprchu, 2x bylinnú naparku, vyhriaty bylinný vankúšik na podbrušku, fitloptu...


Veľmi veľa pre mňa znamenalo, že mi bolo vďaka kamarátke doktorke z novorodeneckého oddelenia umožnené mať pri sebe manžela v podstate celý čas. Hoci pre neho to bolo zdĺhavé, nakoľko kvôli práci ráno skoro vstáva a je nedočkavý typ 🙈. Vydržal to so mnou až do konca a myslím si, že na tento zážitok nikdy nezabudne a že nám to obom vynahradilo aj prvý pôrod, ktorý dopadol úplne inak, ako sme očakávali.


Na pôrodnú sálu ma vzali nejako pred jedenástou a drobec bol na svete 3.2.2023 o 23.30 - magické 🥰.


Presne, ako ste kdesi vo svojom poste písala, že finále bude najťažšie, keď som tlačila hlavičku von, myslela som, že od bolesti už to nedám. To pálenie a tlaky boli neskutočné!


Doktor mi hovoril, že mám veľmi pevné svaly hrádze, či robím aktívne nejaký šport... ale nerobím. Dokonca som síce neskoro, ale aspoň posledné asi 2 týždne doma poctivo praktizovala masáž hrádze 10 minút denne. Aby som pre seba spravila aspoň niečo. A oplatilo sa, lebo nedošlo k žiadnemu nástrihu, ani natrhnutiu. Takže jediné následky sú bežný opuch.


Posledna fáza, keď išla von hlavička, bola pre mňa výzva. Hoci bolesti boli obrovské, energiu mi dodávala myšlienka na cieľ a na naše novonarodené bábätko. Tak som s najväčším vypätím pozbierala všetky sily a tlačila už niekedy až nad rámec svojich schopností, len aby to už bolo tu, ten náš malý veľký zázrak.


A oplatilo sa! Bolo to úžasné! A musím veľmi pochváliť aj pôrodníka a pôrodnú asistentku, ktorí ma celý čas krásne viedli mojím prvým prirodzeným pôrodom. Pôrodník ma usmerňoval, kedy tlačiť, kedy čakať, aby sa hrádza nenatrhla a aj napriek tomu, že mi hovoril, že mám pevné svaly hrádze, ani len nepomyslel na nástrih. Bolo to fakt úžasné a krásne.


Bonding som síce nemala bezprostredne po pôrode, ale keďže kontrola jazvy po sekcii si vyžadovala chvíľu čas, tak som to prijala s pokorou, že moje telo zvládlo taký náročný úkon ako je spontánny pôrod po sekcii.


A dotepanie pupočníka tiež prebehlo, takže mám naozaj úžasný zážitok do konca života. Teraz viem porovnať pôrod sekciou a spontánny pôrod. A každej žene po sekcii, ktorá veľmi chce, ale hlavne je predpoklad, že jazva je úplne zahojená a nie sú iné prekážky, prečo by nemohla rodiť prirodzene, by som len odporučila nezľaknúť sa jednej odmietavej odpovede, ale ísť za inými doktormi a vypočuť si rôzne názory.


Ja som sa v mojej pôrodnici stretla len s pozitívnymi odporúčaniami k spontánnemu pôrodu a bol to úžasný a jedinečný zážitok!"


 

A tu je ešte Majkina recenzia na pôrodnicu v Žiari nad Hronom.


"Pre túto pôrodnicu som sa rozhodla opäť, nakoľko som tu porodila svojho prvého syna. Už v tom čase, pred 2 a pol rokom, som počúvala dobré recenzie na žiarsku pôrodnicu, čo sa mi aj potvrdilo.


Môj gynekológ ma odoslal na konzultáciu do tejto pôrodnice, keďže po prvej sekcii mi neodporúčal spontánny pôrod, ktorý som si veľmi priala. Bola som na poradni u pána doktora Búryho, ktorý zhodnotil, že spontánny pôrod v mojom prípade je možný. Na základe tohto som už na poradne pred pôrodom chodila iba sem. Lekársky tím bol upovedomený tým, že po mojom prvom pôrode sekciou, chcem spontánny pôrod. Touto cestou by som sa všetkým gynekologičkám aj gynekológom z oddelenia veľmi rada poďakovala za ich ústretovosť a otvorenosť pri každej poradni, vždy som odtiaľ odchádzala s nádejou, že tentokrát to pôjde prirodzene. Veľmi som po tom túžila, nakoľko takýto pôrod prináša veľa benefitov pre dieťatko, ktoré sa úplne nedajú aplikovať pri sekcii. V prípade, že všetko bude v poriadku, mojou prosbou bolo dotepanie pupočníkovej krvi a bonding. Nesmierne si pochvaľujem možnosť účasti manžela pri pôrode, bol mi veľkou oporou.


Oceňujem prístup personálu. Pán doktor Domrachev sa počas celého pôrodu o mňa zaujímal, chodil ma pravidelne kontrolovať. Pri kontrakciách mi pôrodná asistentka, pani Bónová, ponúkla všetky možnosti uvoľnenia. Využila som fit loptu, sprchu, bylinnú náparku, nahriaty vankúšik, a to všetko 2x. Týmto by som im chcela poďakovať za to, ako pekne ma viedli celým pôrodom, že odviedli krásny a šetrný pôrod a aj vďaka nim som si s manželom z pôrodnice tentokrát odniesla nielen zdravé bábätko, ale aj nezabudnuteľný zážitok.


Všetci boli skutočne milí a ústretoví, tak na GPO, ako aj na Neonatologickom oddelení, za čo im ešte raz ďakujem. Určite by som chcela povzbudiť všetky ženy po sekcii, ktoré veľmi túžia po spontánnom pôrode, aby sa toho nebáli a aby skúsili konzultovať svoje možnosti s viacerými doktormi.“


Ďakujem za zdieľanie a želám nádherný začiatok nového života.

Recent Posts

See All
bottom of page