top of page

Ideálne podmienky pre pôrod

Aké to sú? Čo potrebuje žena pri svojom pôrode? Čo nám pomôže priblížiť sa k svojmu vysnívanému pôrodu?


Ticho

Aby si sa mohla plne sústrediť na seba.

Pokús sa eliminovať všetky rušivé zvuky, ktoré ťa môžu znervózňovať. Ak si doma, je to celkom jednoduché, ak si v pôrodnici, vezmi si slúchatká k telefónu a pusti si hudbu, ktorú máš rada, relaxačné alebo meditačné skladby, pôrodné afirmácie... Je dobré mať pripravený playlist, aby sa náhodou nestalo, že sa ti náhodne zvolený zoznam nebude páčiť a budeš z neho ešte viac nervózna.



Súkromie

Aby ťa nič nevyruršovalo z koncentrácie.

Ak máš pri pôrode pôrodného partnera, môže ti robiť "nárazníkovú zónu". On bude komunikovať s personálom, odpovedať na otázky, robiť prostredníka medzi tebou a inými prítomnými ľuďmi a starať sa, aby si bola čo najmenej vyrušovaná. Môžeš odmietnuť prítomnosť ľudí, ktorí nie sú pri tvojom pôrode nevyhnutní (napríklad medici, upratovačka, sanitárka a pod.). A ak si v domácom prostredí, je ľahké zabezpečiť si súkromie a zorganizovať si to tak, aby si pri celom pôrodnom procese nebola vyrušovaná.


Teplo

Aby sa mohli dokonale uvoľniť tvoje svaly.

Počas pôrodu máš byť dokonale uvoľnená, tvoje svaly majú byť zrelaxované a nie napäté. Dbaj na to, aby bolo v miestnosti dostatočne teplo. Pri pôrode ti bude pravdepodobne horúco a budeš zo seba vyzliekať zbytočné oblečenie a preto musí byť miestnosť dostatočne vyhriata aj v prípade, že ostaneš úplne nahá. Rovnako tvoje novonarodené bábätko potrebuje teplo a žiadny prievan. Neboj sa požiadať, aby sa zavrelo okno, prípadne vypla klimatizácia. Chlad uvoľňuje adrenalín a posledné, čo by si si želala, je mať stiahnuté svaly od zimy, čo môže spôsobiť pozastavenie pôrodu, pretože aj maternica je sval!


pokojné tehotenstvo


Tlmené svetlo

Aby si sa necítila pozorovaná.

Budeš sa cítiť príjemnejšie, ak svetlo v miestnosti bude stlmené a nebudeš pod neónkovou žiarou. Ak je to možné, zapni len malú lampičku, zapáľ sviečky alebo prikry lampy dekou či uterákmi. Tvoje dieťatko sa tiež bude cítiť lepšie, ak z príjemného prítmia tvojho tela nevyjde rovno do oslepujúceho svetla.


Bezpečie

Aby si sa mohla úplne uvoľniť.

Toto je jedna z najdôležitejších podmienok prirodzeného a pokojného pôrodu. Musíš sa cítiť v bezpečí, keď rodíš, inak sa celý proces začne zbytočne komplikovať. Ak necítiš istotu a pokoj, tvoje telo sa nikdy dokonale neuvoľní a nebude s tebou spolupracovať v dokonalom súlade.


Možnosť pohybu a voľby polohy

Aby si si TY určila, čo je pre Teba a Tvoje dieťatko to najlepšie.

Inštinktívne si tvoje telo samé zvolí polohu, v ktorej sa ti bude najlepšie rodiť. Mať túto možnosť je kľúčové k rýchlemu, pokojnému a prirodzenému pôrodu. Vôbec nad tým nemusíš rozmýšľať, sama zaujmeš polohu, ktorá ti je najprirodzenejšia, najpohodlnejšia a najmenej bolestivá.

Možno sa to nezdá, ale pohyb pri pôrode veľmi pomáha. Počas pôrodu cítiš intenzívnejšie kontrakcie, keď ležíš ako keď stojíš a môžeš sa voľne pohybovať. Chôdza prirodzene pomáha bábätku zostupovať dole, keďže si v zvislej polohe a gravitácia pôsobí.


šťastné tehotenstvo

Ideálne podmienky pre pôrod si ale tvoríš ty sama. Ideálna podmienka je mať možnosť voľby a zvoliť si to, čo cítiš, že je pre teba a tvoje dieťatko najlepšie. Pre niekoho to môže byť pôrod doma, pre iného pôrod v pôrodnici s epidurálkou. Nenechaj sa ovplyvniť cudzími predstavami, počúvaj svoje vnútro, nikto to za teba neodrodí. :)

Recent Posts

See All
bottom of page