top of page

Čaje v tehotenstve a počas dojčenia

Updated: Jul 9, 2022

Veľa maminiek vyradí zo svojho života kávu hneď ako si nájde na tehotenskom teste dve čiarky… A vymení ju za čaj. Niekto si môže povedať, veď to je len ochutená voda. Ale pozor, bylinky tiež treba poznať a vedieť, ktoré môžete použiť a ktorým sa radšej vyhnúť, aby Vaše tehotenstvo bolo príjemné a bezproblémové. Bylinky Vám dokonca môžu pomôcť na rôzne neduhy, ktoré sa vám v tehotenstve môžu prihodiť, napríklad tehotenská nevoľnosť, tehotenská cukrovka, kožné problémy, opuchy nôh a mnohé iné.


V tomto článku sa budem venovať len čajom na pitie. Dozviete sa, ktoré bylinky sú vhodné a na čo ich môžete použiť.


Všeobecne uprednostňujem sypané čaje pred sáčkovými. Podľa môjho názoru sú účinnejšie, zachovávajú si svoju liečivú silu a nedoplácate zbytočne za obal - čajový sáčok. Sama si dostupné bylinky zbieram pod Tatrami a suším na zimu, kedy si na čajoch “fičíme” so synčekom najviac. Bylinky, ktoré sú v týchto končinách zriedkavé, kupujem od značiek, ktorým dôverujem a súzniem s ich filozofiou (napríklad Sonnentor a Nobilis Tilia). Je dôležité, aby boli z ekologického poľnohospodárstva. Občas vyskúšam už hotové zmesi, ale najradšej si ich miešam sama z jednodruhových čajov.


Medovka lekárska

Moja obľúbená bylinka :) Upokojuje nervový systém. Čajík pite pri nervozite, nespavosti, vyčerpaní, bolestiach hlavy, ale pomôže aj proti kŕčom v bruchu a nevoľnosti.


Lipa veľkolistá

Keď som počas tehotenstva ochorela, tento čaj bol mojou záchranou. Jednak je veľmi chutný, ale hlavne pomáha pri akomkoľvek prechladnutí. Znižuje horúčku a pôsobí protizápalovo.


Nechtík lekársky

Je silno protizápalový, pridávam ho takmer do každej čajovej zmesi. Pomôže pri ranných nevoľnostiach. Rovnako ako repík, pomáha pri hojení rán a využijete ho napríklad aj pri dojčení na trhlinky na bradavkách, tzv. ragády.

Repík lekársky

Pre mňa jedna z najzázračnejších byliniek. Vnútorne ho môžete použiť pri žalúdočných ťažkostiach. Je protizápalový, takže ja ho pridávam do zmesí aj pri bolestiach hrdla a akomkoľvek prechladnutí. Výborný je na oštrenie zápalov na koži. Rany a jazvy po pôrode sa vám s pomocou repíka budú krásne hojiť. Buď si urobte sedací kúpeľ alebo si uvarte silný výluh a gázu alebo bavlnenú vreckovku prikladajte na postihnuté miesto.


Žihľava dvojdomá

Má čistiace účinky, pomáha na opuchy, zápal močových ciest, anémiu. Je plná vitamínov, minerálov, vápnika a železa, takže v tehotenstve naozaj výborný zdroj živín. Aaaaaa zvyšuje tvorbu materského mlieka. Pre mňa má dosť výraznú a “zelenú” :) chuť, takže ho miešam napríklad s mätou alebo šípkami.


Šípka

Šípkový čaj nemám rada len ja, ale môj malý synček. Je osviežujúci, má mierne kyslastú chuť, podporuje imunitu a je výborným zdrojom vitamínu C. Toto asi viete, ale okrem vitamínu C obsahuje vitamíny B, draslík a selén. Ja zbožňujem jeho kombináciu s mätou. Pri jeho príprave si dajte pozor na teplotu vody, nezalievajte ho vriacou vodou, lebo by ste znížili obsah vitamínov, chvíľočku počkajte, nechajte vodu cca 5 minút vychladnúť a až tak zalejte.


Mäta pieporná

Toto je čaj, ktorý patrí do mojej top trojky. Chuťovo je jeden z mojich najobľúbenejších a robím si ho najčastejšie. Pomôže pri nevoľnostiach, kŕčoch, plynatosti, upokojuje žalúdok, zaberá na bolesti hlavy, pri horúčke a dýchacích problémoch. Tento čaj som sem dala, lebo má naozaj mnohostranné využitie, ale treba s ním narábať OPATRNE! Doprajte si ho v zmesi alebo jednu šálku raz za čas. Vo väčších dávkach môže stimulovať sťahy maternice a počas dojčenia môže znížiť tvorbu materského mlieka.

Existuje aj mäta okrúhlolistá, ktorá ma jemnejšiu chuť.


Ostružina malinová

O tomto čajíku asi počula každá tehotná žena, hlavne v súvislosti s pôrodom. Posilňuje maternicu a uľahčuje pôrod tým, že v druhej dobe pôrodnej pomáha sťahom maternice. Dôležité je, že ja by som ju neodporúčala v prvých dvoch trimestroch tehotenstva, môže vyvolať sťahy maternice. Ale v poslednom trimestri môže byť veľmi nápomocná. Ja som ju pila až od nejakého 36. týždňa. Nezabudnite si ju pribaliť do pôrodnice, pretože tiež podporuje rozbehnutie a tvorbu materského mlieka.


Čaje v tehotenstve, čaje po pôrode, čaje pri dojčení

S ničím to netreba preháňať a v tehotenstve to platí dvojnásobne, takže tu by som skončila s odporúčanými bylinkovými čajmi. Poďme sa ale ešte pozrieť na tie, ktorým sa určite vyhnúť úplne.


Bylinky, ktoré v tehotenstve a počas dojčenia neodporúčam konzumovať

Aloe vera (vyvoláva kontrakcie, zvyšuje prekrvenie panvy), ďatelina lúčna (blokuje účinok progesterónu, vysoký obsah fytoestrogénov, používa sa v menopauze), ginko (môže spustiť krvácanie), lapacho (spomaľuje rast buniek), levanduľa, palina, šalvia lekárska (stimuluje maternicu - možné použiť pri pôrode), ženšeň (podporuje tvorbu testosterónu).


Príprava

Bylinky nasypte do sitka (najlepšie je sklenené) alebo do hlineného hrnčeka / krčiaška so sitkom, zalejte horúcou vodou, prikryte a nechajte 5 - 10 minút postáť. Čaj pite teplý alebo vlažný, nenechávajte ho na linke stáť niekoľko hodín.


Dávkovanie

Dôležité je aj správne dávkovanie. V tehotenstve a šestonedelí použite 1,5 - 2 čajové lyžičky na šálku vody (cca 250 ml). Pre deti použite pol čajovej lyžičky na šálku.


Ak máte radi už hotové čajové zmesi, samozrejme, na trhu sa dá najsť množstvo čajov pre tehotné a dojčiace ženy. Vyberajte zodpovedne a čitajte informácie na krabičke. Ako som už spomenula vyššie, uprednostnite tie, ktoré obsahujú bylinky z ekologického poľnohospodárstva, ideálne lokálne (napríklad Slovensko, Češko, Rakúsko), je tu množstvo výrobcov, ktorí dbajú na kvalitu a kúpou podporíte lokálny trh. Moje najobľúbenejšie značky sú Sonnentor, Nobilis Tilia a čaje od mojej obľúbenej nemeckej pôrodnej asistentky Ingeborg Stadelmann.


Nájdete ich na týchto stránkach:


Tak na zdravie a napíšte mi, ktorý čaj vám najviac chutil :)

bottom of page