top of page

Odborníčka radí: 3 jedinečné techniky dýchania pre harmonický pôrod

Updated: Jun 16, 2021

Dýchanie je to najzákladnejšie, čo nás drží pri živote a čo si ani neuvedomujeme, že sa deje. V tehotenstve dýchame nielen za seba, ale aj za svoje dieťatko. A pri pôrode je správne dýchanie tá najúčinnejšia technika, ktorá nám pomôže zvládnuť celý proces.


Vďaka dychovým cvičeniam sa naučíš prejsť každou fázou pôrodu pokojne a prirodzene. Tehotenstvo je ideálny čas precvičovať pôrodné dýchanie, pretože pôrod môžeme prirovnať k športovému výkonu, kde sa neoplatí ísť s dychom na dlh. :) Pravidelne si vyhraď čas na tréning a poctivo sa pripravuj. Pri pôrode tvoje telo preberie kontrolu a nezostaneš vystrašená, pretože nebudeš vedieť, čo robiť a ako dýchať.


Pôrodné dychové cvičenia

V každej faze pôrodu využiješ rôzne typy dýchania.


1. Otváracia fáza = relaxačné dýchanie


Táto pôrodná fáza môže trvať veľmi dlho, od 3 do 12 hodín. Tvoje telo sa pripravuje na pôrod a príchod tvojho dieťatka. Krčok maternice sa pomaličky skracuje a otvára. Dieťatko sa pripravuje na zostup pôrodnými cestami. Zo začiatku o tejto fáze ani nemusíš vedieť, môžeš pociťovať nepokoj, tlak v krížoch, časté nutkanie cikať alebo na veľkú potrebu... Ale vôbec nemusíš mať kontrakcie. Ja som napríklad ani netušila, že som sa začala otvárať. :) Prvé vlny a sťahy som si vďaka uvoľnenému a pokojnému telu ani nevšimla.

V tejto fáze je ideálne relaxačné dýchanie. Pomáha upokojiť sa, nepanikáriť, nenechať sa zvalcovať emóciami, strachom a stresom (nielen pri pôrode). Využiješ ho v každodennom živote, napríklad aj pri výchove svojich už narodených detí alebo v bratislavskej zápche. :)


2. Kontrakcie = hlboké dýchanie


Že sa niečo deje, som si uvedomila až keď sťahy začali byť naozaj výrazné a pravidelné. Netuším, ako som v tom čase už bola otvorená, ale za hodinu a pol v pôrodnici mi oznámili, že o chvíľu rodím, lebo som otvorená na 9 cm. Medzitým som absolvovala sprchu, prezliekanie a presun z jedného konca Bratislavy na druhý po hrboľatých cestách plných výmoľov.

Vďaka hlbokému dýchaniu som všetky prichádzajúce vlny dokázala jemne a účinne predýchať a nepociťovala som žiadne výrazné bolesti. Normálne som sa rozprávala s manželom a každú prichádzajúcu vlnu som pokojne predýchala.


Pôrodné dýchanie


3. Porodenie bábätka = pôrodné dýchanie


Keď sa blížiš do finále, dych sa ti automaticky zmení a môžeš pocítiť potrebu tlačiť. Sústreď sa na seba a svoje bábätko a riaď sa vlastným telom, povedie ťa. Budeš vedieť, kedy tlačiť a kedy naberať sily.

Pri pôrodnom dýchaní je najväčšou chybou, ak energiu dychu vypustíme von nesprávnym smerom. Dych a celú svoju energiu smeruj dole k bábätku. V tejto fáze pôrodu sa môže ukázať veľmi prospešné, ak bol s tebou na predpôrodnom kurze Hypnopôrod aj partner, ako v mojom prípade. Môj muž presne vedel, čo treba robiť a ako mi pomocť a dýchal spolu so mnou, častokrát ma dokonca viedol on. Mám z toho neuveriteľne silný zážitok.


V prípade epidurálnej analgézie alebo akýchkoľvek komplikácií odporúčam počúvať personál pôrodnice, ktorý ti pomôže a navedie ťa pri dýchaní.


Efektívne dýchanie môže kompletne zmeniť tvoju pôrodnú skúsenosť a následne aj tvoj život po pôrode. Keď sa naučíš na moment cez deň stíšiť a venovať svoju pozornosť dychu, venuješ vzácny dar nielen sebe, ale aj svojmu dieťatku, nenarodenému aj narodenému.


A pri pôrodnom dýchaní môžeš využiť aj afirmáciu: "Nadychujem pokoj. Vydychujem napätie a strach."

Recent Posts

See All
bottom of page