top of page

Bolesť pri pôrode

Updated: Jul 20, 2021

Podľa lekára - osteopata Terenca Dowlinga bolesť pri pôrode nespôsobuje bábätko, ktoré tlačí na panvové dno a snaží sa ním prejsť. Spôsobujú ju neuvoľnené bedrové svaly maminky. Na nich sa nachádza nervový pletenec, o ktorý sa dieťatko obtiera, keď prechádza pôrodnými cestami. Čím viac sa ho dotýka, tým je bolesť väčšia.

No uvoľnené bedrové svaly musí mať aj bábätko! Ak je počas tehotenstva v strese, zvyší sa jeho srdcová činnosť, aby mohlo prežiť. Pri zvýšenej činnosti srdiečka napína bedrové svaly a otvára panvu, aby bol prietok krvi ľahší. Ak nie je uvoľnené aj bábätko, pôrod nemôže mať ľahký priebeh. :(

Prirodzený pokojný pôrod


Ako tomu zabrániť?

UVOĽNIŤ SA. Ak je maminka aj bábätko uvoľnené, pôrod bude hladký a rýchly. Čím skôr začnete používať afirmácie, relaxácie a naučíte sa cielene uvoľniť, tým je pravdepodobnejšie, že váš pôrod bude podľa vašich predstáv. S trénovaním mysle to je rovnaké ako s trénovaním tela, čím pravidelnejšie to robíte, tým skôr si na nové "cviky" zvyknete a pri pôrode začnete konať automaticky, podvedome, nebudete sa musieť ani zamýšľať nad tým, čo teraz treba urobiť.


Prečo sa na bolesť pri pôrode pripravujeme automaticky?

Odkedy ako dospievajúce tínedžerky začneme vôbec uvažovať o tom, aký pôrod môže byť, presne od toho momentu automaticky predpokladáme, že bude bolestivý a máme z neho strach. Bolel mamku, babku, staršiu sestru, sesternicu... "Tak asi to nejako prežijem aj ja," povieme si. Berieme to ako povinnú jazdu, ako súčasť ženského údelu.

Skúsme sa teraz zamyslieť... Od detstva vieme, že bolieť nás môžu zuby, nohy, žalúdok, hlava... pripravujete sa na to, až kým tá bolesť raz nepríde? Predpokladáte automaticky, že takejto bolesti sa nedá vyhnúť? Myslíte si, že to, že máte zuby, znamená, že budú bolieť? A keď tá situácia naozaj príde a začne vás neznesiteľne bolieť napríklad hlava, aký to je pre vás signál?

Bolesť signalizuje, že niečo nie je v poriadku, má nás upozorniť, že sa deje niečo, čo nie je v súlade so správnym fungovaním nášho tela. Je pôrod proces, ktorý je neprirodzený, nebezpečný alebo nás ohrozuje? Nie, pôrod je bezpečná a prirodzená súčasť ženského života a myslím si, že je škoda zažívať bolestivý a komplikovaný pôrod len pre to, že si myslíme, že to je nutnosť a k pôrodu bolesť proste patrí.

Bolesť pri pôrode, strach z pôrodu

Psychosomatika

Ak ste pragmatická žena, tu možno môžete aj prestať čítať :) Ale nie, minimálne sa dozviete niečo nové a budete mať o čom rozmýšľať.

Bolesť nám môže signalizovať aj emocionálny alebo duševný problém, ktorý sme zanedbali. Nejaká myšlienka nám neustále chodila po rozume, sníval sa nám často rovnaký sen, určitá téma sa nám pripomínala zo všetkých strán... Naše podvedomie sa nám snažilo naznačiť, že máme problém, ktorý by bolo treba riešiť. Ale my sme to tvrdohlavo ignorovali a prehliadali, až si napokon telo povedalo dosť a na daný problém nás začalo upozorňovať fyzicky - bolesťou. Napadlo vám už niekedy, že tehotenské problémy, bolesť a komplikácie pri pôrode môžu mať tiež psychosomatický pôvod? Viac si o tom môžete prečítať v knihách nemeckého psychosomatického doktora a psychoterapeuta Ruedigera Dahlkeho.

A možno sa len stačí hlbšie zamyslieť nad svojimi myšlienkami a vecami, čo nás trápia a snažiť sa ich do pôrodu vyriešiť. Byť otvorenejšia a vnímavejšia k podnetom, ktoré nám naše telo a myseľ ponúkajú a vybočiť trochu zo zažitých predstáv a spoločenských noriem. Pretože všetky problémy, bloky a negatívne myšlienky, ktoré nevyriešite počas tehotenstva, vyvrcholia v čase pôrodu a dotknú sa vás všetkých, vášho partnera aj vášho dieťatka. Hľadajte súvislosti, kde by ste niečo chceli zmeniť a pracujte na tom.

bottom of page