top of page

Strach z pôrodu

Updated: Jul 2, 2021

Zavrite teraz na chvíľku oči a predstavte si scénu z nejakého filmu alebo seriálu, v ktorom ste videli rodiť ženu…


Na 99% ste si predstavili hysterickú scénu, kde budúcej maminke niekde na verejnosti odtiekla prúdom plodová voda a ona sa so zrýchelným dýchaním a hrôzou v očiach ponáhľa s partnerom do pôrodnice. Alebo ste si predstavili už samotný pôrod, kedy vydesená, spotená žena tlačí ako o život, rýchlo dýcha, príšerne kričí na všetkých okolo seba, je okolo nej veľa ľudí a radia jej, kedy má tlačiť a ako má dýchať.



Tak a takto by to vôbec nemalo byť. Celý život vidíme obraz pôrodu ako desivý zážitok, ktorý musíme pretrpieť a vydržať. Akosi sme vytesnili a zabudli sme na to, že kedysi sa rodilo len doma, s pôrodnou babou a pôrod bol zázrak života, ktorý prebehol jemne, pokojne a v úplnej harmónii. Naše telá sú stvorené na to, aby porodili. Očakávanie pôrodu by malo byť radostná udalosť, na ktorú sa tešíme.


Telo rodiacej ženy pracuje počas pôrodu s ňou a pomáha jej mnohými spôsobmi, rovnako tak bábätko. Pôrod je dokonalá alchýmia, kde svaly a hormóny dokonale riadia tento nádherný proces. A naozaj to nemusí bolieť a môže to prebiehať hladko, ľahko a jednoducho. Stačí, keď tomu dáme voľný priebeh :).


A ako na to? Tu je niekoľko tipov…


1. Zabudnite na slovo “bolesť”.

Takmer každý človek si slovo “bolesť” spája s negatívnymi pocitmi. Bolesť nám signalizuje, že niečo nie je v poriadku, že sa v našom tele deje niečo zlé, čo musíme riešiť s lekármi, v nemocnici a pomocou liekov. Bohužiaľ, väčšina lekárov a predpôrodných príprav budúce maminky pripravuje na to, ako bolesť zvládnuť a ponúka im možnosti lekárskych zásahov, ktoré ju potlačia a zmiernia. Hneď TERAZ, v tomto momente, nahraďte slovo bolesť slovom TLAK alebo SŤAH. Preprogramujte svoju myseľ a naučte to aj ľudí okolo seba. Keď uveríme druhým a prestaneme veriť sebe, svojmu telu a svojmu dieťatku, vznikne STRACH. Zo strachu vznikne úzkosť, reakcia tela na túto emóciu bude napätie a stiahnutie svalov a z toho vznikne bolesť. Pamätajte, tlak vytvára protitlak.

2. Dajte to na papier.

Teraz vám dám domácu úlohu. Vezmite si čistý papier, pero, to isté nech urobí váš partner. Začnite písať, zapíšte si všetko, čoho sa obávate, pracujte samostatne. Choďte do hĺbky. Na papieri sa môže objaviť čokoľvek, strach z bolesti, z cisárskeho rezu, z nástrihu, z porodenia po ceste v aute… Ale môžu tam byť aj obavy zo zmeny vzťahu po narodení miminka, z finančných ťažkostí, že nestihnete dokončiť prerábku… Zapíšte si všetko. Keď ste obaja hotoví, začnite sa rozprávať, snažte sa vydiskutovať si všetky body a uzavrieť ich. Pri strachoch z toho, čo sa deje pri pôrode, hľadajte zdroje, prečo to tak nemusí byť, prihláste sa na kurz, čítajte knihy, opýtajte sa niekoho skúsenejšieho.

Strach z pôrodu, strach z nástrihu

3. Vyhľadávajte pozitívne skúsenosti.

Zamerajte sa na pozitívne pôrodné príbehy. Pozerajte krásne prirodzené pôrody na youtube. Stretávajte sa so ženami, ktoré majú za sebou nádherný pôrod. Čítajte pôrodné skúsenosti maminiek, ktoré sa pri ich rozprávaní usmievajú. A áno, ak to pomôže, nestretávajte sa s negatívne naladenými ženami, poproste ich, aby vám nerozprávali o svojich zážitkoch a strachoch. Platí to aj pre vašu mamu a svokru.

Nájdite si kamarátku, dulu, pôrodnú asistentku, lektorku, ktorá vás bude podporovať a pomôže vám zostať pozitívne naladená, aj keď vás prepadnú pochybnosti.

4. Používajte afirmácie a relaxácie.

Na každý strach sa dá vytvoriť afirmácia, ktorá vám pomôže nastaviť svoju myseľ pozitívnym smerom. Počúvajte relaxačnú hudbu, meditácie a relaxačné nahrávky, robte dychové cvičenia a zostávajte v kľude a uvoľnená.

5. Hypnopôrod

Prihláste sa na kurz hypnopôrodu. Je to komplexná predpôrodná príprava, na ktorej vám vysvetlím fyziologické aj psychické príčiny, prečo pôrod bolieť nemusí. Naučím vás nastaviť svoju myseľ, používať dych, myšlienky a slová tak, aby ste sa pripravili na harmonický a prirodzený pôrod. Táto metóda je súbor mnohých drobností, ktoré, keď sa spoja, dokážu urobiť obrovskú zmenu vo vašom aj partnerovom postoji a myslení. Naučíte sa hlboko uvoľniť a dôverovať si. Takto pripravenú vás pôrod neprekvapí. Keď vaše telo ani myseľ nebudú vytvárať žiadny odpor, porodíte rýchlo a ľahko.

Hypnopôrod, prirodzený pôrod bez strachu

6. Dôverujte sebe, svojmu telu a svojmu bábätku.

Nalaďte sa na svoje telo a svoje bábätko a načúvajte im. Rozprávajte sa s miminkom vo vašom brušku, povedzete mu o svojich obavách a uistite ho, že mu dôverujete, že to spolu zvládnete.

Ja sama som mala obrovský strach z pôrodu. Počas tehotenstva som sa rozhodla, že svoje vytúžené dieťatko nechcem takto priviesť na svet. Vďaka hypnopôrodu som dokázala úplne zmeniť svoje očakávania a myslenie a zažila som zázračný prirodzený pôrod v bežnej pôrodnici, o ktorom teraz rozprávam ďalej a učím maminky rovnaké techniky, ktoré pomohli mne. Verím, že pomôžu aj Vám.


Je dôležité, ako na svet privádzame svoje deti.

bottom of page