top of page

S partnerom alebo bez? Kurz Hypnopôrodu ťa pripraví na všetko

Častá otázka, ktorá zaznieva pri našom prvom kontakte. Môj názor je: určite s partnerom. Z vlastnej skúsenosti a skúseností iných žien môžem povedať, že partner pri pôrode zohráva veľkú úlohu. Chráni celý pôrodný proces, aby sa maminka mohla sústrediť iba na rodenie. Je akási nárazníková zóna, aby maminka nebola rušená, nerozrušilo ju niečo a nemusela odpovedať na otázky, ktoré ju vytrhnú zo sústredenia.


  • Vyšetrenia v tehotenstve

Počas tehotenstva si zraniteľná, viac si veci pripúšťaš, si ako na hormonálnej húsenkovej dráhe, rozplače ťa reklama na plienky... Necitlivý prístup okolia, a hlavne zdravotného personálu, ťa môže úplne zložiť a rozplakať. Bohužiaľ, niektorí lekári nie sú veľmi empatickí a neuvedomujú si, ako sa ich bežné rutinné vyjadrenia môžu dotknúť budúcej maminky. Ako si ich môže vziať k srdcu a riešiť ešte dlhé mesiace, prípadne ako ju môžu vystrašiť a spustiť stresovú reakciu, ktorej následok je všeličo, len nie pokojné a radostné tehotenstvo. Preto ak nie si výnimočne silná osobnosť, ktorá si dokáže ustáť svoj názor a len tak ťa niečo nerozhodí, pribaľ si na vyšetrenia okrem tehotenskej knižky aj partnera. Väčšinou sú vtedy lekári aj sestričky zdržanlivejší, milší a ústretovejší. Aspoň u mňa to tak fungovalo.


vyšetrenia v tehotenstve


  • Partner pri pôrode

Môže sa stať, že tvoj partner pri pôrode proste byť nemôže z akéhokoľvek dôvodu alebo nechce a obaja ste s tým ok. Vtedy je fajn dohodnúť si iného pôrodného partnera. Môže to byť mamina, kamarátka, dula alebo sestra, proste nejaká známa priateľská tvár, ktorá ťa podporí a bude držať za ruku.


  • Sama pri pôrode

Možno si single rodič, možno tvoj partner nesúhlasí s hypnopôrodom a možno len si touto skúsenosťou chceš prejsť sama a proste neplánuješ pri pôrode žiadneho partnera. Je to úplne v poriadku. Niektoré ženy to pociťujú takto a nikde nie je napísané, že sama to nezvládneš alebo z pôrodu budeš mať horší zážitok. Na kurz predpôrodnej prípravy môžeš prísť aj sama. Áno, je jednoduchšie a užitočné mať niekoho, kto ťa v technikách hypnopôrodu podporí, ale dokážeš to zvládnuť aj samostatne.


  • Hypnopôrod bez partnera

Myšlienka hypnorodenia spočíva v tom, že trénuješ svoju myseľ, aby sa dokázala dostať do stavu hlbokej relaxácie, aby si pôrodom alebo čímkoľvek, čo sa počas tehotenstva a pôrodu deje, dokázala jemne preplávať bez pocitu strachu, úzkosti alebo straty kontroly. Pôrodný partner tomu pomáha, pretože na kurze sa učí rovnaké techniky ako ty a vie ako ťa viesť a pomôcť ti dostať sa do stavu uvoľnenia rýchlo a ľahko. Ale s dostatkom praxe a s vedením svojej lektorky je tiež možné naučiť sa dostať do stavu hlbokej relaxácie pri pôrode aj sama.


podpora pri pôrode

  • Vzťah medzi maminkou a lektorkou Hypnopôrodu

Váš vzájomný vzťah by mal byť o dôvere, úprimnosti a podpore. Mala by ťa sprevádzať na tvojej ceste k radostnému tehotenstvu a uvoľnenému pôrodu. Mala by si jej úplne dôverovať a nebáť sa na čokoľvek opýtať. A ona by sa mala snažiť nájsť odpovede, aj keď ich sama nevie a prijímať ťa bez posudzovania, s otvoreným srdcom a mysľou. Pretože veci nie sú čierno-biele a my, lektorky Hypnopôrodu, nemáme patent na dokonalý pôrod.


Pretože žiadny pôrod nie je správny alebo nesprávny, je len TVOJ PÔROD.

Recent Posts

See All
bottom of page